VODNI FILTRI

ČIŠČENJE PITNE VODE

 

V Sloveniji imamo veliko srečo, da je naša voda iz javnih omrežij pitna, čista in kvalitetna, kljub temu , da se ponekod pojavlja oporečnost zaradi vse pogostejših poletnih neurij, suše in prekomerne uporabe škropiv.

 

Za brezskrbno uporabo vode za pitje in pripravo hrane zato priporočamo namestitev kombiniranih filtrov, ki zadržijo mehanske delce ter neželene kemikalije. Dodatno prečiščena voda je sveža, bistra, brez priokusa, varna za uporabo in je v primerjavi z vodo iz plastenk cenejša, boljše kvalitete in veliko bolj prijazna do okolja.

 

Čistilniki pitne vode so na voljo v dveh oblikah: za vgradnjo pod kuhinjskim pultom ali kot nadpultna izvedba, pri kateri lahko čistilnik prestavimo na drugo pipo ali odnesemo s sabo na vikend ali na dopust. MEHČANJE VODE ZA GOSPODINJSKE APARATE

 

V vodi so naravno prisotne raztopljene mineralne snovi, ki se ob segrevanju vode (tudi v loncu ali grelniku) izločajo v obliki bele obloge ali usedline. Več kot je v vodi raztopljenih mineralov, večjo ima trdoto. Naravno prisotni minerali v vodi niso škodljivi – razen za gospodinjske aparate, ki pri svojem delovanju vodo segrevajo.

 

Obloge in usedline se nabirajo na grelcih aparatov, s čimer zmanjšujejo učinkovitost segrevanja vode in povečujejo porabo elektrike. Nabrana usedlina v bojlerju zmanjšuje uporabno prostornino za toplo vodo, v pomivalnem stroju pa povzroča megljenje kozarcev.

 

V večjem delu Slovenije je voda srednje trda do trda in na teh območjih priporočamo mehčanje vode, ki jo porabljajo gospodinjski aparati. Sredstva za pranje in pomivanje vsebujejo tudi snovi za kemično mehčanje vode in jih moramo na območjih s trdo vodo porabiti več, ali pa uporabiti dodatne soli za mehčanje, da dosežemo želene učinke. Kadar pa s filtri za mehčanje vode iz nje odstranimo večji del mineralov, s tem podaljšamo življenjsko dobo aparatov, zmanjšamo porabo elektrike, zmanjšamo porabo detergentov in na tak način prihranimo ter hkrati bistveno pripomoremo k varovanju okolja.

 

Naprave za mehčanje vode delujejo na različne načine in lahko nudijo primerne rešitve glede na potrebe vsakega gospodinjstva.