Kako zmanjšati porabo

Z majhnimi ukrepi lahko tudi v večstanovanjskih stavbah preprečite izgube in zmanjšate porabo toplotne energije in vode. Prvi korak k varčevanju je merjenje porabe z vgradnjo merilnih naprav. 

Izkušnje kažejo, da se po uvedbi merilnih naprav poraba vode in energije za ogrevanje v enem do dveh letih zmanjša za 25 % do 30 %. Investicija v obnovo kotlovnice, vgradnjo delilnikov ali kalorimetrov pa lahko prinese tudi do 40 % prihranke pri porabi toplotne energije. 

Nadzirajte stroške vi in ne stroški vas!

Kako lahko privarčujemo z vodo?

Glede na to, da povprečen Slovenec dnevno porabi 146 litrov vode, vam mi z nasveti pomagamo postati varčen Slovenec:

  • Ne puščamo vode teči v prazno.
  • Preverimo, da je pipa tesno zaprta. Iz pipe, kjer kaplja 1 kapljica na minuto, dnevno izgubimo do 50 litrov vode.
  • Med britjem bomo zaprli vodo in tako prihranili do 60 litrov vode na dan.
  • Tudi med umivanjem zob lahko privarčujemo in sicer do 19 litrov na minuto. 
  • Če imamo možnost, raje uporabimo tuš kot kad, saj tako porabimo le okoli 140 litrov vode. V primeru, da uporabimo kad, bomo porabili 2-krat več vode.
  • Vodo lahko privarčujemo tudi, če posodo pomijemo ročno in ne v pomivalnem stroju. 
  • Preverimo wc kotliček, če toči.
  • Za zalivanje vrta uporabimo deževnico.

Kako lahko največ privarčujem pri porabi toplote?

Smiselno je upoštevati sledeče nasvete: znižanje previsoke temperature, zračenje na hitro pri na stežaj odprtih oknih in ogrevala (radiatorji) naj ne bodo zakrita, da topel zrak prosto kroži. 

Zelo priporočamo uporabo termostatskih ventilov ali sobne regulacije. V času dnevne odsotnosti ali ponoči je temperatura lahko do 4 stopnje nižja. Tako se poraba v tem času zmanjša za 20 do 25 odstotkov, stanovanje pa ni podhlajeno in se bo hitro segrelo na normalno temperaturo. 

Ker pa niti dve stanovanji nista povsem enaki in ker imamo tudi uporabniki povsem različna merila o tem, kdaj nam je dovolj toplo, ni mogoče podati nasvetov tako, da bi ustrezali vsem in v vseh razmerah. Najbolje je, ob upoštevanju splošnih nasvetov za varčevanje, preizkusiti nekaj različic ogrevanja in se med njimi odločiti za tisto, ki prav vam najbolj ustreza.